gotvach.bg»Рецепти»Баница»Моята чудна пухкава баница

Моята чудна пухкава баница

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k29k15k12k11
Моята чудна пухкава баница
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
22/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Искате ли и вие да се похвалите с чудна пухкава баница - лесно е по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 250 г
  • яйца - 4 бр.
  • сирене - 200 г (количеството може да варира взависимост от солеността)
  • кисело мляко - 300 г цедено (или обикновено, гъсто)
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • масло - 30 г
  • извара - 3 с.л.
  • сол - по желание
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 1 с.л. прясно изцеден
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да стане моята баница пухкава и сочна имам няколко трика, които прилагам и винаги получавам перфектен резултат. Ще ги споделя с вас.

Използвам правоъгълна тавичка с размери 28х18 см., винаги по- малка от корите, дори и разрязани наполовина, за да мога хубаво да ги нагъна, да са набръчкани и плънката да може свободно да има пролуки и пространство да бухва.

Намазвам обилно с масло тавичката - дъно и стени.

Корите, които ползвам, не са фини, а от малко по-дебелите. Разрязвам ги на две. Гася содата в киселото мляко и изчаквам да шупне.

Разбивам добре яйцата с щипка сол и към тях наливам олиото, слагам изварата и натрошавам сиренето.

Непосредствено преди да сипя и киселото мляко към плънката слагам и лимоновия сок, за да се активира още повече водата.

Разбърквам всичко и ако сиренето не е много солено слагам още една щипка сол.

Полагам една половинка кора и хубаво я набръчквам. Слагам равномерно от плънката и редя така до привършване на продуктите като последната кора намазвам обилно с меко масло.

Пека на 180 градуса за 30-35 минути или до тъмно златист загар.

Опитайте моята чудна пухкава баница. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
40
30
20
11
Дай твоята оценка: