Начин на приготвяне
За да стане моята баница пухкава и сочна имам няколко трика, които прилагам и винаги получавам перфектен резултат. Ще ги споделя с вас.
Използвам правоъгълна тавичка с размери 28х18 см., винаги по- малка от корите, дори и разрязани наполовина, за да мога хубаво да ги нагъна, да са набръчкани и плънката да може свободно да има пролуки и пространство да бухва.
Намазвам обилно с масло тавичката - дъно и стени.
Корите, които ползвам, не са фини, а от малко по-дебелите. Разрязвам ги на две. Гася содата в киселото мляко и изчаквам да шупне.
Разбивам добре яйцата с щипка сол и към тях наливам олиото, слагам изварата и натрошавам сиренето.
Непосредствено преди да сипя и киселото мляко към плънката слагам и лимоновия сок, за да се активира още повече водата.
Разбърквам всичко и ако сиренето не е много солено слагам още една щипка сол.
Полагам една половинка кора и хубаво я набръчквам. Слагам равномерно от плънката и редя така до привършване на продуктите като последната кора намазвам обилно с меко масло.
Пека на 180 градуса за 30-35 минути или до тъмно златист загар.
Опитайте моята чудна пухкава баница. Добър апетит!
Коментари