Начин на приготвяне
Аз винаги правя сладко по начина на покойната ми баба, както сме виждали от нея. Тя го приготвяше в големи казани, аз правя в къщи с големи тенджери.
Първо измиваме черешите хубаво, отделяме костилките и слагаме в тава, отгоре добавяме захар и слагаме в хладилника за един ден.
След като мине един ден, те вече са пуснали сока, добавяме ги в една голяма тенджера, отгоре наливам една чаша вода и слагаме на котлона.
След кипването почва да се образува пяна - по това време трябва да се бърка постоянно с дървена лъжица на силен огън. Много хора не слагат вода ама аз 1 чаша добавям.
След един час на котлона започва да се сгъстява, аз проверявам, слагайки малко в порцеланова чинийка и поставям в хладилника за 5 минути и преценявам гъстотата.
Към края на сгъстяването добавяме 2 супени лъжици оцет това предава блясък на сладкото от череши.
При мен 1 час и половина на силен котлон беше достатъчно. После добавяме сладкото в измити изсушени малки буркани. От дозата излизат 6 бр. малки буркани.
Затваряме хубаво и варим бурканите с черешовото сладко по бабина рецепта след кипването на водата за 15 минути.