Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Постен сладкиш с тиква и грис

Постен сладкиш с тиква и грис

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Постен сладкиш с тиква и грис
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Ето го и победителят в категорията Вкусни сладкиши по време на пости"

Необходими Продукти

  • тиква - 400 г почистена, обелена
  • грис - 250 г
  • олио - 2 с.л.
  • бадемово мляко - 130 мл
  • кисело мляко - 150 г соево
  • лимони - 1/2 бр.
  • портокали - 1/2 бр. малък
  • захар - 5 с.л. с връх, кафява +за поръсване
  • брашно - 3 с.л.
  • бакпулвер - 15 г
  • ванилова захар - 1 с.л.
  • шамфъстъци - около 60 г, без черупката
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се настъргва и се смесва със кафявата захар, ваниловата захар, двата вида мляко, олиото, соковете от цитрусите и кората им, настъргана на фино ренде.

Добавят се брашното и бакпулверът и се разбъркват много добре, за да няма бучки. Накрая се слага грис и отново се разбърква до хомогенност. Сместа трябва да е по-скоро рядка, защото при печене грисът ще набъбне и ще поеме течността.

Тиквената смес се сипва в тавичка с диаметър 26-28 см., покрита с хартия за печене. Хартията е добре също да бъде намазнена. Отгоре се пръсват шамфъстъците, като леко се разбърква, за да не стоят съвсем на повърхността, а повечето да потънат навътре. По повърхността се поръсва кафява захар.

Сладкишът се пече в загрята на 180 градуса фурна около 40 минути или до суха клечка. Не бухва почти, което е разбираемо предвид продуктите, но пък става леко влажен, много ароматен и вкусен.

По желание може да бъде и сиропиран, за да стане сочен и още по-сладък.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Грешката е моя,извинявам се!?
14.12.2023 15:46
Анонимен
Анонимен
А,киселото мляко,какъв продукт е,сигурно е растителен!?
14.12.2023 15:37
Анонимен
Анонимен
Това постен сладкиш ли е!?
01.12.2023 07:50
1
Покажи всички подкоментари