Мусака от тиквички със сос Бешамел

Мусака от тиквички със сос Бешамел

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
614
5k
2k
3k
7
Мусака от тиквички със сос Бешамел
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 4
01/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне40 мин.
Сготви60 мин.
Общо100 мин.
Порции4
"И за разкош добавете малко сос Бешамел - страшно вкусно се получава"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте зеленчуците. Нарежете лука на дребно, а домата обелете и нарежете на кубчета.

С белачка за зеленчуци или ренде настържете едната (или и част от другата) тиквичка на много тънки ленти, а другите 2 тиквички нарежете на кубчета.

Премерете тавата, в която ще печете мусаката, дали нарязаните на тънко ленти ще ви стигнат за капак. Посолете лентите и ги оставете настрана.

Загрейте зехтина в тиган на умерена температура на котлона. Запържете лука за около 2 мин и добавете каймата. Пържете за около 10 мин, докато промени цвета си, като с шпатула раздробявате на дребни парченца.

Добавете кубчетата нарязани тиквички и домати. Овкусете с нарязан магданоз, черен пипер и сол. Сипете бульона и оставете ястието да къкри, докато остане само на мазнина или за около 15 мин.

Междувременно пригответе Бешамела, като на умерена температура на котлона загреете маслото. Сипете брашното и го запържете до златисто. Започнете на тънка струйка да сипвате прясното мляко, като бъркате непрекъснато с телена бъркалка, за да не се образуват бучки.

След около 5 мин, като се сгъсти сосът, добавете индийското орехче и отстранете от котлона.

В подходяща тавичка сипете сместа с тиквички и кайма. Сипете и соса бешамел и хубаво разбъркайте, за да се смесят. Отгоре подредете ленти тиквичка, като леко ги застъпвате. Накрая поръсете с настърган кашкавал.

Запечете муската с тиквички във загрята фурна на 190°C за около 20 мин.

Рецептата за мусака от тиквички със сос Бешамел е адаптирана от buonafurcettaivana.blogspot.com

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: