Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Тутманик за начинаещи

Тутманик за начинаещи

Тутманик за начинаещи
Снимка: Илияна Димова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1
"Новак или опитен кулинар - струва си да опитате тази лесна рецепта за тутманик"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода за хляб - 1 щипка или бакпулвер
  • готово тесто - 800 г за мекици или пици от магазина или пекарната
  • сирене - 200 - 300 г
  • краве масло - 100 - 125 г
  • олио - 2 с.л.
  • вода - 1 - 2 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа счукваме яйца цели и прибавяме и един белтък, а жълтъка заделяме за намазване на тутманика преди печене. Към яйцата слагаме брашно, кисело мляко и сода за хляб или бакпулвер.

Разбъркваме хубаво и слагаме в получената смес и готовото тесто.

С ръце разбъркваме енергично, докато тестото стане много лепкаво. Трябва да получим гъста каша от тестото, такава, че да се изсипва трудно, като гребнем с лъжица или шпатула. Ако не се е получило като каша тестото, може да разредим с още малко леко затоплена вода.

Полученото лепкаво тесто завиваме, както е в купата, с полиетиленово домакинско фолио за свежо съхранение и оставяме за един час на стайна температура.

Приготвяме тавичка за печене. Слагаме вътре в тавичката хартия за печене намазана с олио и в тавичката сипваме със шпатула тестото. Отгоре наръсваме с едро натрошено сирене и намазваме с жълтък, разреден с олио (2 с.л.) и вода (1-2 с.л.).

Слагаме на целия тутманик парченца краве масло (100-125 г).

Печем тутманика във фурна, нагрята предварително на 180 градуса, до зачервяване и апетитна коричка.

Като извадим тутманика за начинаещи от фурната, напръскваме с вода и завиваме с кърпа.

Сервираме за закуска с айран или кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: