Начин на приготвяне
В голяма купа счукваме яйца цели и прибавяме и един белтък, а жълтъка заделяме за намазване на тутманика преди печене. Към яйцата слагаме брашно, кисело мляко и сода за хляб или бакпулвер.
Разбъркваме хубаво и слагаме в получената смес и готовото тесто.
С ръце разбъркваме енергично, докато тестото стане много лепкаво. Трябва да получим гъста каша от тестото, такава, че да се изсипва трудно, като гребнем с лъжица или шпатула. Ако не се е получило като каша тестото, може да разредим с още малко леко затоплена вода.
Полученото лепкаво тесто завиваме, както е в купата, с полиетиленово домакинско фолио за свежо съхранение и оставяме за един час на стайна температура.
Приготвяме тавичка за печене. Слагаме вътре в тавичката хартия за печене намазана с олио и в тавичката сипваме със шпатула тестото. Отгоре наръсваме с едро натрошено сирене и намазваме с жълтък, разреден с олио (2 с.л.) и вода (1-2 с.л.).
Слагаме на целия тутманик парченца краве масло (100-125 г).
Печем тутманика във фурна, нагрята предварително на 180 градуса, до зачервяване и апетитна коричка.
Като извадим тутманика за начинаещи от фурната, напръскваме с вода и завиваме с кърпа.
Сервираме за закуска с айран или кисело мляко.