Начин на приготвяне
Измиват се и се подсушават патладжаните. Почистват се от дръжката и се обелват на райета. Нарязват се на дълги и средно тънки филийки.
Подреждат се върху кухненска кърпа, посоляват се със сол. Втрива се солта в тях и се оставят за 15 мин да пуснат горчивия си сок. След това се измиват под течаща вода, изцеждат се и се подсушават в кухненска кърпа.
Загрява се около 3 пръста зехтин в дълбок тиган. Патладжаните се изпържват до приятно златисто от двете страни, но и да са полусурови. Подреждат се в тавичка за печене на един ред.
Обелва се чесънът. Обелва се и се нарязва лукът на шайби. Разделят се кръгчетата лук един от друг. Доматите се нарязват на шайби и се наситнява магданозът.
Върху патладжаните се посипват скилидите чесън, може и да се нарежат на парченца, следват кръгчета домати и кръгчета лук, посипва се с магданоз. Отново се поставят изпържени патладжани и отново се посипват с чесън, подреждат се домати, лук, магданоз. Завършва се с изпържени патладжани. посипва се сокът от лимона, дафинов лист и зърно бахар и се полива обилно със зехтин. Зеленчуците обичат зехтин, бъдете щедри.
Налива се вода до половината на зеленчуците и имамбаялдъта се поставя във фурна на 170 градуса за около 35-40 мин.
Имамбаялдъта се поднася охладена.
По идея на: Модерна турска кухня MasterChef Максут Ашкар