Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Тиквички на Фурна»Пълнени тиквички с кайма по гръцки

Пълнени тиквички с кайма по гръцки

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Пълнени тиквички с кайма по гръцки
Снимка: Нина Иванова Иванова
2 / 3
05/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Обявяваме ден на Гръцката кухня и ви изкушаваме с едно типично гръцко ястие - Пълнени тиквички с кайма"

Необходими Продукти

  • тиквички - 4 бр. средно големи
  • зехтин - 3 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • кайма - 400 г телешка
  • магданоз - 3 с.л. нарязан
  • мента - 1 с.л. нарязана, прясна
  • домати - 2 бр. големи, обелени и нарязани на кубчета
  • пармезан - 5 с.л
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1/2 ч.л
  • за бешамела
  • брашно - 2 с.л. с връх
  • масло - 60 г
  • мляко - 300 мл прясно
  • жълтъци - 1 бр.
  • индийско орехче - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте тиквичките и отрежете дръжката и дъното. Срежете ги на половини по дължина. Издълбайте с малка лъжичка, като внимавате да не пробиете лодката.

Нарежете лука и чесъна на ситно. Обелете доматите и ги нарежете на кубчета.

В тенджера на котлона на умерена температура загрейте зехтина. Запържете лука и чесъна за около 2 мин и добавете каймата. Раздробете каймата на трохи и пържете около 10 мин или докато промени цвета си.

Добавете нарязаните магданоз, мента и нарязаните домати. Овкусете със сол и черен пипер. Гответе плънката на слаб котлон, докато течността съвсем се изпари или около 30 мин.

Отстранете от огъня и оставете леко да се охлади. Добавете пармезана и хубаво разбъркайте. Подредете лодките от тиквички в намазнена тава. Напълнете с плънката.

Пригответе Бешамела, като разтопите маслото на умерена температура на котлона. Добавете брашното и го запържете леко или за около минута.

Добавете на тънка струйка прясното мляко, като непрекъснато бъркате, за да се не образуват бучки. Гответе соса до сгъстяване и при непрекъснато бъркане около 5 мин. Отстранете и оставете леко да се охлади.

Добавете жълтъка и индийското орехче и отново разбъркайте. Овкусете със сол. Сипете от Бешамела върху пълнените тиквички.

Запечете пълнени тиквички с кайма по гръцки във фурна до златисто или за около 30 мин.

Вътрешността на тиквичките можете да настържете и да направите например кюфтета от тиквички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Dilyana
Dilyana
Плънката стана страхотна!
02.09.2021 00:22