Моите сполучливи гръцки кюфтенца

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
612
91
1499
7
07/07/2019
"Никой не може да ни убеди, че в Гърция правят по-вкусни кюфтенца от тези, приготвени по нашата изпитана рецепта "
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 318
  • Преглеждания за месеца71
  • Преглеждания за седмицата13
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • за кюфтенцата
  • кайма - 300 г телешка + 200 г свинска
  • лук - 1 малка глава
  • чесън - 1 скилидка
  • галета - около 40 г
  • яйце - 1 бр.
  • магданоз - 2 с.л. нарязан
  • мента - 1 с.л. нарязана, прясна
  • риган - 1 ч.л.
  • олио за пържене
  • сол
  • черен пипер
  • за дзадзики
  • цедено кисело мляко - 500 г
  • краставица - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • мента - 1 с.л. нарязана, прясна
  • копър - 1 с.л. нарязан, пресен
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • сол
  • зехтин - 2 с.л.
  • плосък хляб - за сервиране
  • домат
  • фета - сирене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настържете лука и нарежете чесъна на ситно. Нарежете магданоза и ментата.

Смесете каймата с лука, чесъна, магданоза, ментата и ригана. Добавете яйцето и галетата. Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Хубаво омесете каймата. Приберете я в хладилника за около 1 час.

Междувременно направете дзадзикито, като първо пресовате чесъна и го смесите със зехтина. Оставете да престои.

Обелете краставицата, срежете я на половини по дължина и премахнете семките. Настържете я, овкусете със сол и оставете да се отцеди.

При готовност в марля и с ръце изстискайте колкото можете повече останала течност. Смесете краставицата с цеденото кисело мляко и добавете зехтина с чесъна. Добавете нарязаните пресни копър и мента и лимоновия сок. Хубаво разбъркайте и приберете в хладилника.

Оформете от каймата малки кръгли кюфтенца (колкото голям орех), като предварително намажете ръцете си с мазнина.

Загрейте олио в подходящ съд на котлона на умерена температура и изпържете кюфтенцата до златисто. По желание можете, като оформите кюфтета, да ги подредите в застлана с хартия за печене тава и да ги изпечете за 25 мин.

Сервирайте готовите сполучливи гръцки кюфтенца с дзадзикито, с плосък хляб и с нарязан домат и лук, овкусени с зехтин и сол и парченца сирене фета.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар