Сбричолата (маслен пай) с кайсии и рикота

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-PieroniЧирак11019103
09/07/2019
"Ако си мислите, че ще изядете само едно парче, значи досега не сте опитвали от нашата Сбричолата "
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 174
  • Преглеждания за месеца99
  • Преглеждания за седмицата8
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • брашно - 300 г
  • краве масло - 120 г
  • захар - 110 г
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 к.л.
  • лимонова кора - настъргана
  • за пълнежа
  • рикота - 250 г
  • пудра захар - 40 г
  • кафява захар - 2 с.л.
  • бадеми - 30 г филирани
  • кайсии - 5 - 6 бр.
  • захар - 1 с.л. кристална
  • студена вода - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното с бакпулвера и щипка сол. Добавете захарта, яйцето, жълтъка и нарязаното на парчета студено краве масло.

Ароматизирайте с настърганата кора на един лимон. С ръце започнете да месите, докато получите маслени трохи. Приберете съда с трохите в хладилник за един час.

Разбийте с вилица рикотата с пудрата захар.

Нарежете кайсиите на парчета, сложете ги в тенджерка с 1 с.л. захар и една с.л. вода. Кипнете за около 5 мин. Отстранете съда от огъня и охладете.

Застелете продълговата форма за кейк с хартия за печене. Изсипете в нея половината от маслените трохи. Оформете висок борд, за да получите вдлъбнатина в трохите.

Изсипете вътре рикотата, а отгоре - охладените кайсии. Покрийте с останалите маслени трохи.

Поръсете обилно с филирани бадеми и кафявата захар.

Изпечете сбричолата в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор за 35-40 мин.

Поръсете топлата Сбричолата с кайсии с пудра захар.

Изчакайте да се охлади напълно сладкишът с кайсии, преди да нарежете.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#234774
лесно и вкусно
0
0