Начин на приготвяне
Фурна - загрята 175 градуса.
Ползва е тортена форма с ринг, намаслена (включително и стените) ѝ с парче масло, и покрита с хартия за печене. Размерите ѝ са 22-24 см.
В купа се изсипват брашното, пудрата захар, бакпулвер, щипка сол и се разбъркват с телена бъркалка. Отгоре се поставя маслото на кубчета, сравнително меко, не е необходимо да е ледено.
И с ръчен блендер, нож или вилица се довежда до груби трохи. Прибавят се яйцето, прясното мляко, лимоновата кора и ванилията. Всичко се размесва до хомогенно тесто. Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 30 до 40 мин. През това време се подготвя плънката.
Смесва се рикотата с пудрата захар, разбърква се до крем, прибавят се нарязаните на едри кубчета ягоди и нишестето. Разбърква се.
Охладеното тесто се разделя на две части, едната се завива във фолиото и се оставя в хладилник.
Върху хартия за печене се отбелязва диаметъра на формата около 22-24 см. Тестото за дъното се разточва на парче с диаметър около 28 см, за да има възможност да се изрежат ленти, които ще послужат за борд.
Тестото се изрязва точно по дъното на формата, слага се в нея, леко се притиска. От изрезките се оформят ленти, трябва да имат височина около 4 см. Лентите се поставят около тестото във формата. Леко се притискат към дъното, за да се слепят с основата. Изсипва се цялата плънка, заравнява се.
Останалото тесто се разточва с диаметър точно по използваната форма за торта и се захлупва върху плънката. Двете теста се оформят, като се залепят едно в друга с пръсти.
Ако е останало малко от масленото тесто може да се оформят фигурки по избор. Аз оформих 3 малки листенца. Залепих ги в средата с малко вода. Пече се на затоплена фурна на 175 градуса около 35-40 мин.
Източник: Cucinare E`Come Amare