Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови сладкиши»Маслен сладкиш с пълнеж от рикота и ягоди

Маслен сладкиш с пълнеж от рикота и ягоди

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Маслен сладкиш с пълнеж от рикота и ягоди
Снимка: marcheva14
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Ако сте на диета, затворете очи и не слушайте другите как въздишат по този великолепен сладкиш с пълнеж от рикота и ягоди"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г тип 00
  • пудра захар - 90 г
  • бакпулвер - 5 г
  • лимонова кора - от 1 лимон, настъргана
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • масло - 140 г на кубчета
  • яйца - 1 бр. L
  • прясно мляко - 15 мл (1 с.л.)
  • Пълнеж
  • рикота - 250 г
  • ягоди - 200 г
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • пудра захар - 70 г
  • нишесте - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - загрята 175 градуса.

Ползва е тортена форма с ринг, намаслена (включително и стените) ѝ с парче масло, и покрита с хартия за печене. Размерите ѝ са 22-24 см.

В купа се изсипват брашното, пудрата захар, бакпулвер, щипка сол и се разбъркват с телена бъркалка. Отгоре се поставя маслото на кубчета, сравнително меко, не е необходимо да е ледено.

И с ръчен блендер, нож или вилица се довежда до груби трохи. Прибавят се яйцето, прясното мляко, лимоновата кора и ванилията. Всичко се размесва до хомогенно тесто. Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 30 до 40 мин. През това време се подготвя плънката.

Смесва се рикотата с пудрата захар, разбърква се до крем, прибавят се нарязаните на едри кубчета ягоди и нишестето. Разбърква се.

Охладеното тесто се разделя на две части, едната се завива във фолиото и се оставя в хладилник.

Върху хартия за печене се отбелязва диаметъра на формата около 22-24 см. Тестото за дъното се разточва на парче с диаметър около 28 см, за да има възможност да се изрежат ленти, които ще послужат за борд.

Тестото се изрязва точно по дъното на формата, слага се в нея, леко се притиска. От изрезките се оформят ленти, трябва да имат височина около 4 см. Лентите се поставят около тестото във формата. Леко се притискат към дъното, за да се слепят с основата. Изсипва се цялата плънка, заравнява се.

Останалото тесто се разточва с диаметър точно по използваната форма за торта и се захлупва върху плънката. Двете теста се оформят, като се залепят едно в друга с пръсти.

Ако е останало малко от масленото тесто може да се оформят фигурки по избор. Аз оформих 3 малки листенца. Залепих ги в средата с малко вода. Пече се на затоплена фурна на 175 градуса около 35-40 мин.

Източник: Cucinare E`Come Amare

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: