Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното с бакпулвера и щипка сол. Добавете захарта, яйцето, жълтъка и нарязаното на парчета студено краве масло.
Ароматизирайте с настърганата кора на един лимон. С ръце започнете да месите, докато получите маслени трохи. Приберете съда с трохите в хладилник за един час.
Разбийте с вилица рикотата с пудрата захар.
Нарежете кайсиите на парчета, сложете ги в тенджерка с 1 с.л. захар и една с.л. вода. Кипнете за около 5 мин. Отстранете съда от огъня и охладете.
Застелете продълговата форма за кейк с хартия за печене. Изсипете в нея половината от маслените трохи. Оформете висок борд, за да получите вдлъбнатина в трохите.
Изсипете вътре рикотата, а отгоре - охладените кайсии. Покрийте с останалите маслени трохи.
Поръсете обилно с филирани бадеми и кафявата захар.
Изпечете сбричолата в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор за 35-40 мин.
Поръсете топлата Сбричолата с кайсии с пудра захар.
Изчакайте да се охлади напълно сладкишът с кайсии, преди да нарежете.
Коментари