Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Тиквички на фурна»Постни пълнени тиквички с ориз

Постни пълнени тиквички с ориз

Постни пълнени тиквички с ориз
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Любимите на малки и големи пълнени тиквички в чудесен постен вариант, подходящ и за вегани"

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 средно големи
  • лук - 1 малка глава
  • копър - 3 стръка
  • риган - сух
  • ориз - 4 с.л. бисерен
  • бульон - 1/2 кубче зеленчуков
  • вода - 2 ч.ч. за ориза
  • куркума - 1 равна ч.л.
  • моркови - 2 с.л. на кубчета
  • домати - 1/2 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • олио - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измити тиквички се нарязват на пънчета с дебелина 3-4 см и с малка лъжичка се издълбават, като дъното остава цяло.

В малко тиганче се загрява олио и запържваме нарязан ситно, лук, малки кубчета морков да омекнат.

Сипва се 4 с.л. бисерен ориз, разбърква се да стане стъклен и добавяме нарязан домат на ситно.

Налива се чаша вода и овкусяваме с куркума, черен пипер, натрошено бульонче и разбъркваме докато оризът набъбне леко.

Добива се втората чаша вода и на тих огън се готви почти до готовност докато изври водата. Нареждаме тиквичките в тавичка 24 см.

С лъжичка ги пълним догоре, останалият ориз се сипва в тавата и наливаме още 200 мл вода, малко сол и 1 с.л. олио.

Тавата се завива с фолио и печем за 30 минути под фолио. Изважда се и сваляме фолиото. С лъжичка се залива всяка пълнена тиквичка с малко сос и връщаме във фурната за още 10 минути да се запече.

Изваждаме в чиния и сервираме с пресни домати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: