Слепени сладки за начинаещи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Слепени сладки за начинаещи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
10/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
37 мин.
Порции
10
"Признаваме си, че се преструваме за трети път на начинаещи, за да имаме повод отново да приготвим тези слепени сладки"

Необходими Продукти

  • брашно - 270 г + за поръсване и доизмесване
  • белтъци - 2 бр.
  • захар - 110 г
  • ванилова захар - 10 г
  • лимонова кора - 1 с.л. настъргана, само жълтата част
  • масло - 100 г меко
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • черен шоколад - 80 г
  • течна сметана - 3 - 4 с.л.сладкарска
  • масло - 12 г
  • сладко - по желание (гъсто и лепкаво)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното с бакпулвера в купа. Към него сложете леко разбитите със захарта белтъци (не трябва да стават на сняг). Добавете маслото, ваниловата захар и кората от лимон и разбъркайте с дървена лъжица.

Прехвърлете тестото на набрашнен плот и ръснете още малко брашно, ако е твърде меко, но само толкова, колкото е нужно, за да не ви лепне по пръстите и плота. Оформете тестото на топка и приберете в хладилник за 1 час, за да стегне.

От втвърденото тесто откъсвайте парченца с големината на орех. Овалвайте на топче и спкесквайте на тънка бисквита (тя впоследствие ще бухне). Отгоре може да притиснете с вилица за по-красив вид.

Подреждайте сладките в тавичка, покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга. Ще ви излезнат 3 тави от стандартните на всяка фурна. Печете всяка доза по 10-12 минути или до светло-златист загар.

Оставете сладките да изстинат и когато това се случи, разтопете шоколада с маслото и част от сметаната на водна баня или много слаб котлон в метален съд с дебело дъно. Мляко слагайте толкова, че да получите гъста и лепкава консистенция.

Слагайте върху една сладка от долната част по лъжичка шоколад и слепвайте с друга сладка. Подредете ги върху кухненска хартия или алуминиево фолио.

Шоколадът, който ви остане, разредете с още сметана, за да стане по-течен, ако е нужно си добавете повече от указаното количество. С него поръсете слепените сладки и оставете така за 1-2 часа, за да стегне добре.

Вместо шоколад, за слепването може да използвате сладко по избор, но при единственото условие то да е гъсто и лепкаво. Друг много добър вариант е да слепите сладките с дулсе де лече, става страхотно!

* Ако не се консумират същия ден сладките е добре да се съхраняват в затворен съд, за да не се втвърдяват прекалено. Лятото, когато е много топло, прибирайте в хладилник в добре херметизиран съд, заради шоколада, за да не се размеква. Хубаво е да не ги подреждате една върху друга, ако шоколадът отгоре не е достатъчно втвърден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: