Ментово кафе

11/07/2019
"Следобедите са по-приятни, ако са придружени с чаша ароматно ментово кафе "
Приготвяне3 мин.
Готвене5 мин.
Общо8 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо96
  • Преглеждания за месеца96
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • кафе - 2 с.л. натурално, мляно
  • прясно мляко - 150 мл
  • мента - 1 клонка, прясна
  • ментов ликьор - 2 капачки, безалкохолен
  • бита сметана - за украса
  • захар - или подсладители на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се слага на котлона при умерен огън заедно със захарта и клонката мента небрежно накъсана.

Когато закъкри, малко преди да заври се дръпва от огъня и се оставя да инфусионира за 10-15 минути като съда се захлупва с капак.

Клонките мента се изваждат или течността се прецежда и се връща на котлона. Когато кипне се добавят наведнъж двете лъжици кафе (ако обичате по-силно може да сложете малко повече).

Тук трябва да следите и да държите през цялото време съда. Когато отново се надигне да кипва, отместете от колона и повторете това два пъти.

На дъното на две кафеени чашки се слага по една капачка ментов ликьор. Отгоре се налива ароматното горещо кафе. Украсява се с бита сметана и ментови листенца.

В летните дни много удачен вариант е да консумирате ментовото кафе и охладено. Много е тонизиращо и свежо!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар