Начин на приготвяне
Картофите и морковите се обелват. Картофите се нарязват на едри кубчета. Морковите се нарязват на малки кубчета. Слагат се в тенджера. Добавят се грахът. Сипва се вода, колкото да покрие зеленчуците. Осолява се. Варят се.
Морковите и грахът се отстраняват с решетъчен черпак 10 минути след завирането им. Картофите се оставят да се доварят. Когато се сварят и те се изкарват с решетъчния черпак. Бульонът се запазва.
Картофите се намачкват. Към тях се добавят маслото и прясното мляко. Прясното мляко трябва предварително да се затопли, за да не се пресече. Отново се намачкват до получаване на картофено пюре. Лукът се почиства и нарязва на полумесеци.
В тиган се слага малко олио да загрее. Добавя се лукът да се запържи с щипка захар. След като се запържи се добавя и заешката кайма да се запържи. Добавят се граха и морковите. Добавя се брашното. Разбърква се. Добавя се доматеното пюре. Магданозът се измива и нарязва на ситно. Добавя се.
Сипват се 300 мл. от зеленчуковия бульон. Овкусява се със сол и черен пипер. Оставя се на бавен огън да покъкри малко. Подготвя се намазнена тава. Сместа се изсипва в тавичката. Разстила се равномерно. Покрива се с картофеното пюре, което също се разпределя равномерно.
С вилица се рисуват фигурки върху картофеното пюре. Овчарският пай се оставя да се пече до запичане на картофеното пюре.