Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Кокосова торта»Кокосова торта в цветовете на дъгата

Кокосова торта в цветовете на дъгата

КрисиКриси
Новак
62715
Кокосова торта в цветовете на дъгата
Снимка: Криси
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
16
"Специално за вас събрахме всички цветове на дъгата в една вкусна торта - да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • Продукти за блатовете
  • масло - 225 г
  • мляко - 240 мл
  • захар - 465 гр
  • брашно - 375 г
  • бакпулвер - 4 ч.л.
  • сол - щипка
  • белтъци - 5 бр. на стайна температура
  • прясно мляко - 120 мл.
  • ванилия - 1 ч.л.
  • Продукти за крема
  • масло - 250 г меко
  • маскарпоне - 500 г
  • кондензирано мляко - 800 г подсладено
  • кокосови стърготини - 130 - 150 г
  • Продукти за шоколадовия ганаш
  • бял шоколад - 200 г
  • течна подсладена сметана - 150 г
  • течна неподсладена сметана - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За направата на крема:

Маслото се разбива до побеляване, добавя се маскарпонето и отново се разбърква. Изсипва се кондензираното мляко, а накрая се добавят и кокосовите стърготини. Купата се покрива със свежо фолио и се оставя за една нощ в хладилник, за да може кремът да стегне и кокосовите стърготини да омекнат.

За направата на шоколадовия ганаш:

Шоколадът се начупва в купа. Сметаните се загряват да кипване и се изливат върху шоколада. Оставя се за 30-40 секунди, за да омекне, след това се разбърква, докато се получи еднородна смес. Покрива се със свежо фолио и се прибира за една нощ в хладилника. Преди употреба се разбива с миксер на пухкав крем.

Фурната се загрява на 175 градуса, подготвя се форма с диаметър 25 см., изрязват се кръгове от хартия да печене, а основният съд, в който ще се разбива сместа се претегля.

Белтъците, ванилията и прясното мляко се разбиват в купа. В дълбок съд се смесват брашното, бакпулвера, захарта и солта. Към тях внимателно и на части се добавят маслото и кокосовото мляко и се разбиват на ниски обороти. Скоростта постепенно се увеличава и се разбива 2-3 минути, докато сместа стане пухкава и бяла.

Добавят се на 3-4 пъти белтъците, смесени с прясното мляко, и всичко отново се разбърква добре, като се почистват стените и дъното на съда. Цялата смес се претегля, изважда се теглото на съда в празно състояние и останалото количество се разделя на 6 равни части. По този начин ще получите равни по големина блатове. Разпределете сместа в 6 купички и добавете боите - лилаво, синьо, зелено, жълто, оранжево и червено.

Тавата за печене се напръсква със спрей или се намазва с мазнина. Поставя се хартия за печене на дъното и се напръсква. Разпределяме количеството и изравняваме внимателно с лъжица или шпатула. Поставяме в загрята фурна и оставяме да се пече 15-20 минути или като проверяваме с клечка.

Повърхността на блата не трябва да почернява, а да остане същия цвят. Готовият блат се обръща върху метална скара, покрита с хартия за печене и тавата се подготвя за следващия блат. Процедурата се повтаря за всички останали цветове.

Сглобяване на тортата:

Блатовете се подреждат в следната последователност отдолу нагоре - лилав, син, зелен, жълт, оранжев, червен. Няма нужда да сиропирате, защото кремът е достатъчно влажен, а и блатовете не са сухи. Между тях се разпределя готовия крем, като се покриват и стените на тортата. Отгоре тортата се заглажда с шоколадовия ганаш и се прави борд с помощта на шприц. Отстрани тортата се покрива с кокосови стърготини. Хубаво е кокосовата торта да престои поне ден в хладилника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: