Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сармички със заливка за начинаещи

Сармички със заливка за начинаещи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сармички със заливка за начинаещи
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
105 мин.
Общо
130 мин.
Порции
4
"Ако досега не сте правили сармички, може да започнете с тази рецепта за начинаещи"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 900 г листа
  • ориз - 310 г
  • лук - 1 глава, средна
  • моркови - 1 бр.
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • чубрица - 2 с.л. или на вкус, ронена
  • черен пипер - 1 - 2 щипки
  • Заливка
  • заквасена сметана - 200 г + за гарниране при поднасяне
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с плънката за сармите, като накълцате лука и го запържите в загрятото олио. Към него настържете почистения морков на фино ренде. Задушете всичко с щипка сол за 2-3 минути и тогава добавете доматеното пюре и чаена лъжичка захар за неутразириране киселинността на доматите.

Добавете ориза, предварително измит в няколко води, за да падне от него нишестето. Запържете за кратко и налейте 1 кафеена чашка вода. Ще видите, че оризът ще я поеме веднага, затова бъдете готови да налеете веднага втора чашка. Когато и тя се поеме дръпнете от огъня и подправвте с черен пипер и ронената чубрица - тя придава автентичния аромат на сармите.

Това е нашата плънка, тя е постна, но винаги може да се обогати с кайма, бекон, гъби, каквото ви харесва. Аз обичам и само с ориз.

Пригответе си зелевите листа, като ги разгънете и изрежете твърдата жиличка в средата, по този начин всяко листо ще се разполови. Скъсаните или твърде безформени зелеви листа отделяйте. С част от тях и с част от изрезките кочанчета покрийте дъното на тенджерка, предварително леко намазнена.

Свийте сармите, поставяйки върху всяка половинка листо по лъжица от плънката или толкова колкото позволява големината на листото. Завивайте плътно и краищата пъхайте навътре с пръст. По този начин се запечатват и плънката няма да излиза. Това е лесният начин за свиване на сарми.

Подреждайте плътно една до друга в тенджерката върху листата. При мен тенджерата е с диаметър 28-30 см. и сармите са на един пласт, плътно наредени. Ако правите двойна доза, няма проблем да са на два или повече пластове.

Покрийте с останалите листа и изрезки. Налейте равни количества вода и зелева чорба, така че почти да покрива продуктите.

Ако нямате зелева чорба, от която сте извадили зелката (знам, че се продава и вакуумирана, без сок), тогава не е проблем да сложите само вода, а за да не губите от киселинността на зелето може да изстискате в течността лимонов сок.

Затиснете сармите отгоре с чиния обърната наобратно и сложете на умерен до слаб огън за 1 час и половина, като периодично наглеждате да не би да остане без течност и отдолу да загори. Не трябва и да ги наводнявате прекалено.

Готовите сварени сармички ще запечем с вкусна заливка, макар че може да се консумират и така. За целта разбийте яйцата със щипка сол и пипер. Добавете заквасената сметана и разбъркайте до хомогенна смес.

Махнете горният пласт зелеви листа от тенджерката и го положете в тавичка. Отгоре подредете плътно готовите сарми и полейте със заливката.

Запечете за кратко-5-6 минути в загрята на 200 градуса фурна. Не печете повече, за да не изсъхват сармичките.

Поднесете топли или студени с лъжица- две заквасена сметана във всяка порция.

Добър апетит и успех!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: