Гъста боб чорба

Гъста боб чорба
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2
"И вие ли обичате бобът да е по-гъстичък, защото така е по-вкусен"

Необходими Продукти

  • боб - 250 г бял
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. зелена
  • лук - 1 малка глава
  • сол - на вкус
  • подправка за бял боб - 1 ч.л.
  • джоджен - сушен и пресен
  • запръжка
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 1 с.л. без връх
  • червен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Белият боб се накисва от вечерта за 12 часа. На другия ден се слага на котлона и се вари за 10 минути. Водата се изхвърля, залива се с нова минерална вода и се слага на котлона да се вари.

Добавя се нарязана зелена чушка на ленти, ситно нарязан лук, парчета морков и подправка за бял боб. Вари се до готовност, докато омекнат зърната. Овкусява се със сол на вкус.

В малко тиганче се загрява олио. Добавя се лъжица брашно, разбърква се и сваляме от котлона. Прибавя се пушен червен пипер, отново се разбърква.

С решетъчна лъжица сипваме сварените бобени зърна в тигана, добавя се с черпак от водата в която е се е варил бобът и разбъркваме върху котлона.

Сгъстява се за минута. Ако е прекалено гъсто сипете още от бульона. Поръсваме със сух джоджен или нарязани листа пресен.

Сервираме за обяд. Добър апетит!

Може да ползвате и боб от консерва, но този е сварен от мен. За повече порции, продуктите се увеличават.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Страшен боб стана! Аз добавих малко целина и доматче, въпрос на вкус...
14.10.2019 21:12