Калмари на плоча със зехтинов сос

17/07/2019
"Майсторлък и зехтин - това са двете задължителни съставки за приготвянето на перфектните калмари на плоча "
Приготвяне20 мин.
Готвене12 мин.
Общо32 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо634
  • Преглеждания за месеца224
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • калмари - 500 г (дължина на тубата около 9 - 10 см.)
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - 2 стръка
  • зехтин - 100 мл
  • черен пипер - 1 - 2 щипки
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Калмарите се почистват, като първо се издърпват пипалата и се оставят настрана. От тубите се изваждат вътрешностите и прозрачният гръбнак наподобяващ пластмасова пръчица.

Аз бъркам с пръст или два в тубичката и ги изваждам лесно, но друг метод е да се обърне тубата наобратно и така да се извади всичко от вътрешността ѝ. Всеки калмар се измива за кратко, без да се премива, за да не изгуби от своята есенция и морски вкус.

2. Главите с пипалцата също се почистват като с кухненска ножица се отрязват очичките.

3. Включва се плочата да загрее до максимална температура. В тиган с голям диаметър се ръсва малко зехтин и когато се нагрее се слагат пипалцата. Голям тиган ни е нужен, за да не стоят пипалата на купчина, а да има разстояние между тях.

4. След като пипалата зацвърчат и замиришат приятно към тях се изстисква лимоновият сок, готвят се още за кратко и се изваждат в чиния.

5. В тигана е останала цялата есенция на морските дарове заедно с това, което е останало от лимоновия сок и зехтина. Те се връщат на котлона при слаб огън и се налива още зехтин, добавят се счуканите скилидки чесън и скълцаният магданоз с малко черен пипер. Бърка се минута-две докато замирише още по-приятно от чесъна и свежестта на магданоза и зехтина. Дърпа се от огъня и това ще бъде нашият сос.

6. През това време плочата трябва да е загряла до максимална температура.

Ръсва се зехтин и преди да запуши се слагат тубите калмар. Намазват се леко със соса. Пекат се за кратко от двете страни до златист загар. Ако се пекат продължително губят крехкостта и вкуса си!

7. Изваждат се и се подреждат в плата за сервиране заедно с пипалцата. Поливат се с останалият зехтинов сос и се гарнират с картофки и свежа салата. Ако ви остане от соса, може да се намажат и картофите с него, става прекрасно.

Посолява се всичко накрая и се поднасят и консумират топли с чаша бяло вино.

Добър апетит!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар