Начин на приготвяне
Запържете за 3 минути накълцаният лук шалот в загретите на умерен огън масло и зехтин.
Сипете ориза и също го запържете за 3 минути, като разбърквате периодично.
Налейте виното и оставете за 1 минута да се изпари алкохолът, след това сипете топлата вода на 2-3 пъти при непрестанно разбъркване. Докато едната част вода не се поеме от ориза, не наливайте следващата. Този процес трае 13-15 минути.
Сложете сирената - рикота (изцедена), моцарела (накъсана), а твърдите сирена на малки парченца или настъргани.
Бъркайте 3-4 минути на слаб до умерен огън и веднага разсипете ризотото в порционни чинии. Поръсете с пармезан на люспи и поднесете.
Добър апетит!