Перфектната шкембе чорба

Росица ПетроваРосица ПетроваИноватор268841652
22/07/2019
Приготвяне10 мин.
Готвене90 мин.
Общо100 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо976
  • Преглеждания за месеца315
  • Преглеждания за седмицата14
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • шкембе - 700 г
  • прясно мляко - 600 мл
  • вода - 600 мл
  • телешки бульон - 1 кубче
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • лук - 1 глава
  • масло - 2 - 3 с.л.
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • брашно - 1 - 2 с л. (препечено)
  • сол
  • черен пипер
  • още
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • оцет - 50 мл
  • лют червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете много добре шкембето и го измийте. Сварете до готовност - най-добре в тенджера под налягане. След това го прецедете и нарежете на дребни парченца.

В тенджера настържете лука и скилидките чесън на ситно ренде. Прибавете прясното мляко, водата и телешкия бульон. Сложете да заври и гответе 10-15 минути на слаб котлон.

Прибавете шкембето, сол и черен пипер на вкус. Може да добавите и една чаша от бульона, в който е вряло шкембето. Аз лично не го предпочитам. Въпрос на вкус е. Гответе още 10 минути.

В сух тиган сложете брашното и го запечете за кратко, като бъркате непрекъснато. Щом промени цвета си го отстранете от котлона и оставете да се охлади.

Обикновенно препичам по-голямо количество и го съхранявам в сух буркан. Така винаги имам за моментите, когато ми потрябва.

В касерола сложете маслото и олиото. Прибавете брашното и червения пипер. Запържете за кратко.

Прибавете ги към шкембето, като бъркате непрекъснато, за да не се образува бучици. Гответе още 10 минути.

Нарежете на много ситно 3-4 скилидки чесън и добавете оцет.

Поднесете шкембе чорбата топла, подправена с чесън и поръсена с лют червен пипер.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар