Начин на приготвяне
Пресейте брашното и направете кладенче. По ръба поръсете солта.
Загрейте прясното мляко и разтворете в него половин кубче прясна мая, захарта и 2-3 с.л. от брашното. Покрийте съда и го оставете за 10-15 минути на топло, за да се активира маята.
Прибавете към брашното всички продукти за тестото без 1 жълтък. Него заделете за намазване на питките.
Замесете меко тесто. Поставете го в купа и намажете с 1 с.л. олио, за да не се образува коричка. Оставете за 30-40 минути, докато удвои обема си.
През това време си пригответе плънката. Нарежете сиренето и сушените домати на малки кубчета. Обезкостете маслините и също нарежете на дребни парчета. Смесете ги и прибавете 1 с.л. от зехтина, в който са били доматите и ригана. Разбъркайте добре.
Премесете втасалото тесто, колкото да изкарате въздуха от него.
Разделете го на 12-14 равни части и всяка разтеглете с ръце. В центъра поставете по 1 лъжица от плънката и оформете на топче.
Намажете тава с малко олио или я застелете с хартия за печене. Наредете питките на разстояние една от друга. Оставете ги отново да втасат за 20 минути.
Смесете отделения жълтък с една лъжица вода. С тази смес намажете питките. Отгоре поръсете с малко риган и микс от семена.
Печете в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 25-30 минути, до златист загар. Получиха се много пухкави и ароматни пълнени питки.
Добър апетит!