Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена питка»Пълнени питки със сирене, маслини и сушени домати

Пълнени питки със сирене, маслини и сушени домати

Пълнени питки със сирене, маслини и сушени домати
Снимка: Росица Петрова
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Всичко, от което имаме нужда днес са тези пълнени питки и една усмивка"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 600 г
  • мая - 25 г (прясна)
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 150 мл
  • газирана вода - 150 мл
  • олио - 50 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • плънка
  • сирене - 150 г
  • маслини - 50 г
  • сушени домати - 50 г (в зехтин)
  • риган - 1 ч.л.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • вода - 1 с.л.
  • микс от семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и направете кладенче. По ръба поръсете солта.

Загрейте прясното мляко и разтворете в него половин кубче прясна мая, захарта и 2-3 с.л. от брашното. Покрийте съда и го оставете за 10-15 минути на топло, за да се активира маята.

Прибавете към брашното всички продукти за тестото без 1 жълтък. Него заделете за намазване на питките.

Замесете меко тесто. Поставете го в купа и намажете с 1 с.л. олио, за да не се образува коричка. Оставете за 30-40 минути, докато удвои обема си.

През това време си пригответе плънката. Нарежете сиренето и сушените домати на малки кубчета. Обезкостете маслините и също нарежете на дребни парчета. Смесете ги и прибавете 1 с.л. от зехтина, в който са били доматите и ригана. Разбъркайте добре.

Премесете втасалото тесто, колкото да изкарате въздуха от него.

Разделете го на 12-14 равни части и всяка разтеглете с ръце. В центъра поставете по 1 лъжица от плънката и оформете на топче.

Намажете тава с малко олио или я застелете с хартия за печене. Наредете питките на разстояние една от друга. Оставете ги отново да втасат за 20 минути.

Смесете отделения жълтък с една лъжица вода. С тази смес намажете питките. Отгоре поръсете с малко риган и микс от семена.

Печете в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 25-30 минути, до златист загар. Получиха се много пухкави и ароматни пълнени питки.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: