Начин на приготвяне
Срежете патладжаните на две половини. С лъжичка издълбайте вътрешноста, като оставите поне по сантиметър от стените. Посолете и оставете да се отцеди горчивата вода. Нарежете издълбаната вътрешност на малки парченца. Наситнете малка глава лук.
В тиган излейте чашка зехтин, добавете лука и запържете за кратко.
Размийте с малко вода каймата, добавете я в тигана и пържете докато смени цвета си. Полейте с няколо с.л. бяло вино, изчакайте докато се изпари алкохолът. Сложете нарязаната вътрешност на патладжана, обеления и почистен от семките нарязан домат.
Овкусете с щипка черен пипер, щипка магданоз и счуканата скилидка чесън. Захлупете съда, задушавайте плънката докато остане на мазнина. Отстранете от огъня и прибавете галетата и настъргания пармезан. Хомогенизирайте добре продуктите. Напълнете осолените половинки патладжан.
В широка плитка тенджера изсипете настърганите домати. Добавете 1 к.ч. топла вода.
Овкусете с щипка черен пипер, щипка захар, сол и скълцана скилидка чесън. Пуснете в съда няколко чери доматки. Налейте чашка зехтин и сложете патладжаните. Захлупете съда и гответе ястието около 40 мин.
Пет минути преди да смъкнете съда от огъня сложете върху всяка половинка патладжан нарязани парчета моцарела.
Сервирайте патладжана с кайма и моцарела топъл!