Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Гюзлеми»Лесни гюзлемета

Лесни гюзлемета

Elena TodorovaElena Todorova
Готвач
949862
Лесни гюзлемета2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
12
"Тези палачинки-банички на сач или тиган са прекрасна идея за вашата закуска. Пригответе кусни гюзлемета за цялото семейство."

Необходими Продукти

  • мътеница - 1 ч.ч. или прокиснало прясно мляко
  • брашно
  • сирене
  • олио - за запържването
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Излейте млякото в голяма купа, добавете брашно и постепенно замесете средно твърдо и гладко тесто, което може да се точи.

Разделете го на топки, с големина колкото кайсия например.

Всяка топка се разточва тънко върху набрашнен плот с помощта на тънка точилка, която също се набрашнява. Колкото по-тънки са листите, толкова по-вкусни ще са гюзлеметата.

Поръсете с натрошено сирене и прегънете листа като плик, а накрая притиснете с пръсти, за да не се отваря плика.

Така приготвените гюзлемета пускайте да се изпържат до златисто от двете страни в загрято олио в голям тиган с дебело дъно.

Лесните гюзлемета са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
513
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Йорданка Тасева
Йорданка Тасева
ще ги пробвам :)
19.01.2016 12:53
Нина
Нина
истинските гюзлемета не се пържат а се пекат на сач и после се мажат с масло
27.10.2013 20:25
8
2
Кремена
Кремена
Аз съм от Югоизточна България и съм израснала с гюзлеми,всяка неделя бяха ритуал за моето семейство.Давам ви моята рецепта,такава каквато я знам от баба ми : 450 мл. вода,1 с.л. олио,1 с.л. оцет,1 ч.л. захар,1 ч.л. сол 1 кг. брашно и още малко за точенето сирене и олио за пълнежа,мас или масло за намазване Пресятото брашно се поставя в дълбока купа. Прави се кладенче, в което се поставя солта, захарта, оцета и олиото и топлата вода.Разбърква се, докато стане гъста, лепкава топка, след което се изважда върху набрашнена повърхност и доомесва - да се получи меко, еластично тесто.Оставя се за 30 мин. на топло място и покрито.Разделя се на 10-12 топки.Всяка се разточва на тънка кора.Всяка кора се намазва с 1-2 лъжици олио, поръсва със сирене и и завива от четирите страни, така че да се получи квадрат.Приготвените квадрати се отделят встрани на хартия или кърпа и едва, когато всички са готови се пекат на сач или на тиган с не залепващо покритие.(Приготвените на сач гюзлеми са най вкусни) Опитайте няма такава вкусотия.:)
06.10.2013 11:20
16
2
Светла
Светла
Първо - откъде се взема тази мътеница и второ как се прокисва прясно мляко?
06.10.2013 08:37
4
1
Яни
Яни
Точно така си изглеждат, дори когато ги правих за пръв път баща ми им каза името още преди да съм обяснила какво е и, също така каза че неговата прабаба е правила такива и са си изглеждали точно така, пекла ги е на туч, което и е в пъти по здравословно от колкото да ги пуснете да плуват в мазнина :)
06.10.2013 08:09
1
2
slavi
slavi
Изглеждат така,защото се пекат в много малко мазнина
25.06.2013 13:41
Хриса
Хриса
Няма значение как изглеждат на снимката!
Рецептата е важна,а резултата е уникален
04.06.2013 10:37
stoyan
stoyan
Те по принцип се пекът на сач,а после се мажат с мас или маргарин, но може и да се изпържат, което е по-лесния начин, но с не толкова добър резултат след това.
03.06.2013 22:49
аааз
аааз
Листите(корите се намазват с олио или масло, пожелание се наръсват със сирене).Навиват се на руло с помощта на точилка и се разточват наново.Пържат се на слаб огън с малко олио.
02.06.2013 23:00
мариана
мариана
Наистина изглеждат на печени на туч или сач! Ядосвам се вече на несъответстващите снимки!
31.05.2013 21:39
роси
роси
На снимката не приличат на пържени, а на печени на тиган
31.05.2013 16:09
1