Начин на приготвяне
Много лесни и вкусни пирожки се получиха, точно като за начинаещи.
В купа чукваме и разбиваме яйцето с вилица. Добавя се кисело мляко и сода, олио и се разбърква да шупне, така се гаси содата.
Прибавя се настъргано или натрошено сирене и с брашното, добавено на два-три пъти, се разбърква да се получи тесто.
Поръсваме с още брашно плота и доомесваме, докато спре да лепне, но да е меко, не прекалявайте с брашното. Оставяме да си почине 15 минути покрито с фолио.
Разточва се правоъгълна кора, дебела около 5 мм, върху плот, поръсен с брашно. Размерът е около една на 2 педи или малко повече. Срязва се през средата на две дълги ленти.
Нарязват се на правоъгълници и в средата на всеки се поставя по малко овкусена със сол извара. Навиват се на рулца, краят се защипва, да не изтича плънката, и загряваме олио в тигана.
Пържим от всички страни на умерен огън 4-5 степен, да не изгори отвън, а отвътре да е сурово. Обръщаме пирожките с две вилици, без да бодем, да не пръска от плънката.
Изваждаме върху салфетка да попие мазнината, прехвърляме в чиния.
Сервираме закуската с чай или кафе.
Вкусни пирожки за начинаещи - опитайте !