Миди Сен Жак с пикантен сос

23/07/2019
"Специално предложение за гурмани, както и за онези, които обичат качествената и екзотична храна "
Приготвяне15 мин.
Готвене15 мин.
Общо30 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо365
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата6
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • миди сен жак - 6 бр. с черупките, пресни или замразени
  • зехтин - 25 мл
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • шалот - 1 бр.
  • доматено пюре - 100 г
  • бяло вино - 1 к.ч. полусухо
  • рибен бульон - 1/2 кубче
  • кайенски пипер - 1 чушле, сухо
  • червен пипер - 2 щипки
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с почистване на мидите, ако са пресни. Сложете ги в студена вода с лъжица морска сол, разтворена в нея. Оставете ги за 2 часа, за да изхвърлят всичкия пясък, който съдържат.

Отцедете и измийте отново и с нож с остро връхче ги отворете, премахвайки горната черупка.

Черупките на мидите Сен Жак не изхвърляйте, защото са много удобни и красиви за чинийки за различни рибни мезета.

Ако вашите миди са замразени, значи са вече почистени и закрепени само за долната черупка.

Продават се и в пакети само месцето от мидите, в краен случай използвайте и такова, ако не намирате с черупка, но видът на ястието няма да е така атрактивен.

Пригответе соса, като накълцате лука и чесъна и ги запържите в зехтина за 5 минути на слаб до умерен огън.

Добавете доматите, червения и черен пипер и натрошено чушле кайенски пипер. Вместо обикновен червен пипер сложете лют, ако сте по-голям любител на пикантното.

Натрошете и кубчето бульон и гответе 5 минути при същата сила на огъня, след това налейте виното. Аз използвам полусухо или дори сладко вино, за да контрастира.

Увеличете с една степен огъня и гответе 1 минута при непрестанно разбъркване, за да се изпари алкохолът.

Ако ви харесва сосът да е по рядък, може да налеете мъничко вода, за да разредите.

Идва ред да довършим и мидите.

Загрейте тиган с малко зехтин и поръсете дъното с щипка сол. Огънят трябва да е силен, но не максимално.

С остър нож отстранете месцето на мидата от черупката, към която е останало прикрепено. Направете го внимателно в основата, без да я наранявате.

Запечатайте за минутка от всяка страна извадените месца.

Долните черупки подредете в плато за сервиране. Във всяка сложете по лъжица от соса и върнете запечените месца по местата им в черупките.

Залейте с още от соса (по желание може да го пасирате или смелите в блендер, за да е още по- фин).

Поднесете и консумирайте мидите Сен Жак задължително топли и с хубаво бяло вино или шампанско.

Освен че са вкусни и красиви на вид, тези морски дарове са и невероятно полезни, затова не се колебайте да си ги сготвите, за да се поглезите или да посрещнете с тях скъпи гости.

Добър апетит!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Rositsa Ivanova
Rositsa Ivanova
23.07.2019 16:17
Браво, Дани :)
0
0