Начин на приготвяне
Нарежете телешкото месо на парчета и го натъркайте с черен пипер и зехтин. Залейте с виното и оставете в хладилник за 1 денонощие.
Извадете месото на стайна температура 30 минути, преди да започнете да го готвите.
В блендер сложете да се смелят почистените лук, чушка, целина и доматите. Морковите нарежете на дебели кръгчета или парчета.
Загрейте олиото и в него запържете всички зеленчуци за 4-5 минути. Сипете месото заедно с виното, сложете сол и червен пипер, натрошеното люто чушле и налейте бульона. Оставете яхнията да къкри на слаб до умерен огън час и половина или докато прецените, че месото е крехко.
Проверявайте и доливайте вода или още телешки бульон, в случай че течността много се редуцира.
15 минути преди да изключите гозбата, сложете замразения грах, за да се сготви.
Поръсете с накълцания магданоз и още сол и черен пипер, ако е нужно.
Захлупете с капак и оставете така за 20 минути, преди да сервирате яхнията с телешко и вино.