Начин на приготвяне
Пригответе си голям съд с вода за водна баня. Загрейте на слаб огън.
Чукнете яйцата в подходяща купа, метална за предпочитане. Сипете захарта и поставете във водната баня. Температурата не трябва да надвишава 37 градуса.
Разбивайте с миксер до получаване на гъста бяла пяна, след това премахнете купата от съда с вода и продължете разбиването още 5 минути. Целта е да се получи гъста, устойчива пяна, която няма да спадне при най- малкият допир.
Пресейте на части към пяната брашното с бакпулвера (присъствието на бакпулвер в рецептата не е задължително, тъй като така или иначе сладкишът ще си стане пухкав. Правила съм го с- и без набухвателя и разлика почти няма.
Сложете маковото семе и леко разбъркайте. На мен ми харесва да е не много равномерно разпределени просто тук-там да се вижда по-голяма концентрация на зрънца.
Сипете в квадратна тавичка -22/22 см, или друга форма с приблизителни размери. Разтърсете леко, за да се заравни, и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 15 минути. Когато е готово, оставете да изстине.
Пригответе сиропа, като варите водата със захарта 10 минути. Дръпнете от огъня и налейте сладкото десертно вино. Оставете така 10 минути.
Нарежете реването на квадратчета и го залейте със сиропа. Изчакайте 15 минути да попие и вече може да поднесете, дори да е леко топло, като комбинирате със топка сметанов сладолед.
Ако поднасяте маковото реване студено, го гарнирайте с бита сметана.
Разкошно!