Начин на приготвяне
Кастилската чеснова супа (Sopa de ajo castellana) е популярна в цяла Испания въпреки, че произлиза от Леон и Самора.
Тя се е приготвяла във времената на крайна бедност, когато семействата са разполагали само с ограничени продукти от зоната, в която живеят, с които са съумявали да сътворят тази питателна, сгряваща и вкусна супа.
Съществуват и няколко вариации в зависимост от възможностите на семейството и вкусовете на готвача, който я прави. Ето и класическата рецепта за Кастилска чеснова супа.
Скилидките чесън се обелват и нарязват на ситно. Някои ги режат и на тънки филийки. Запържват се в зехтина докато пуснат аромата си.
Добавя се хамон на кубчета или накъсан, или друго сушено месо (най-бедните семейства не са слагали никакво месо в повечето случаи). Всичко се пържи около 5 минути и съдът се дърпа от огъня. Слага се червеният и пушен пипер и се бърка не повече от 30 секунди.
Налива се бульонът или водата, ароматизира се с дафинов лист и черният пипер, и супата се оставя да ври 20 минути под капак.
Когато е готова, се чукват две от яйцата и се разбърква, за да станат на парцали. Другите две яйца аз поширам направо вътре в супата, но ми харесва да останат цели. Ако ще сервирате за повече хора, сложете повече цели поширани яйца, толкова колкото са хората на масата.
Друг много хубав начин е да се отделят белтъците от жълтъците на всичките яйца и да се сложат в горещата супа само белтъците, разбъркват се, за да станат на парцали, а преди сервиране върху всяка купичка се поставя и по един жълтък. Всеки разбърква своята купичка и супата му става леко кремообразна.
Хлябът се запича с малко зехтин и също се слага в супата. Обикновено се оставя да омекне и да се напои вътре, но аз го обичам по-хрупкав и не го чакам да се разпада. И пак ще ви кажа друг вариант относно хляба. Често го запържват още в началото заедно с чесъна и той си ври в ястието, което логично го прави малко на каша. Вие изберете как най-много ви допада.
Добър апетит!