Огретен с настъргани картофи

03/08/2019
"Въздушен, лек и толкова вкусен - този огретен има всички шансове да се превърне в любимото ни летно ястие "
Приготвяне10 мин.
Готвене40 мин.
Общо50 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 547
  • Преглеждания за месеца1547
  • Преглеждания за седмицата86
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Обелете картофите и ги настържете на едро ренде. Ако видите, че на дъното на съда има отделена мътна (от скорбялата) течност, я отцедете.

2. Накълцайте на ситно пресния лук заедно с перцата и смесете с настърганите картофи. Объркайте зеленчуковата смес със зехтина, малко сол и черния пипер и налейте около 2 -3 к.ч. вода.

3. Разпределете в тавичка и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 15 минути, след това извадете и натрошете вътре сиренето и ако е нужно, още мъничко вода, колкото да не загарят картофите и да не слепват по тавата. Не трябва и да прекаляваме с водата, за да не станат на каша.

4. Допечете за още 10 минутки и опитайте - ако картофените стърготини са станали крехки, не прекалено омекнали, преминаваме към следващата стъпка.

5. Разбийте яйцата с две три щипки сол и разбъркайте с двата вида мляко. Тази смес сгъстете с около 4-5 с.л. брашно и полейте огретена. Печете до златисто кафява коричка.

6. Настържете кашкавала и с него поръсете ястието. Върнете във фурната за кратко, докато се разтопи и също добие приятен загар.

7. Готовият огретен с настъргани картофи поднесете топъл, поръсен със свеж магданоз.

Добър апетит!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар