Начин на приготвяне
Фурна - 175 градуса.
Тарт форма 35/11 см с подвижно дъно.
Брашното, мекото масло, жълтъкът, захарта и настърганата лимонова кора се размесват между дланите, докато стане сместа на фини трохи.
Сместа се изсипва в тарт-формата, като основата много не се притиска, оставя се почти рошава, основното е да се образува борд по ребрата на формата.
Вкарва се във фурната на 175 градуса, за не повече от 12 до 15 мин.
Изважда се и се охлажда напълно.
В купа се разбърква маскарпонето, пудрата захар (по рецепта е много повече, но драстично я намалих, защото има подсладено кондензирано мляко) и се разбърква с шпатула.
Добавя се кондензираното мляко и хубаво се разбърква до еднородност на сместа.
След като е охладена напълно платката за кростатата, се изсипва кремът с маскарпоне, разпределя се, заравнява се. Тъй като основата е рошава, не е плътно прилепнала, малко трудно се разпределя кремът, но със сервизен нож и търпение се получава добре.
Отгоре кростата с крем и плодове се посипва със свежите горски плодове и малко листа свежа мента.
Източник: Dolci note in cucina da Simo