Начин на приготвяне
Месото се почиства от ципи и сухожилия и се смила 2 пъти. Поставяме го в стъклена или емайлирана купа и го премесваме.
В кухнята баба винаги имаше марлена торбичка със сухари хляб за попара, трахана или баница. Накисваме средата на две дебели филии сух хляб в прясно мляко.
Правим кладенче в каймата и там поставяме добре отцедения хляб, който намачкваме на трохи.
Червения сладък лук настъргваме на ситно на рендето. Прибавяме и ароматите, без които кюфтето не може - дъхавата чубрица, черен и лютив пушен червен пипер, сол на вкус.
Последно баба добавяше лъжица домашно кисело мляко, като обираше и част от каймака. Към него добавяше щипка сода и казваше, че както тя шупти в млекото, така кюфтетата ще станат по-пухкави и вкусни.
Тайната на сочното кюфте е добре омесената кайма. Баба я месеше в продължение на повече от половин час, като топеше ръцете си в студена газирана вода.
Покриваме купата с фолио и я поставяме в хладилник за едно денонощие.
На следващия ден прибавяме добре разбитите жълтъци, нарязаните на ситно пресен лук и магданоз.
Отново замесваме каймата с останалите съставки в продължение на 30 минути, като топим непрекъснато ръцете си в газирана вода.
От сместа оформяме еднакви по големина топчета от каймата.
Покриваме ги със стреч фолио и ги поставяме за около 2 часа в хладилника.
За изпържването им моята баба не използваше брашно, защото така мазнината прегаря и почернява.
Кюфтетата в края на пърженето имат изгоряла и черна коричка и външния им вид не е добър.
Тиганът ѝ бе чугунен и те не залепваха по него. Оставаха си с добре изпържени страни и розова, сочна и добре ухаеща пикантна сърцевина.
Аз използвам тефлонов такъв и в него загрявам равните количества от мазнината.
Сплесквам леко топчетата кайма и поставям в загрялата мазнина.
За да проследяваме точно времето на изпържване, подреждаме кюфтетата по часовниковата стрелка.
Пържим до готовност и изваждаме с щипка върху руло кухненска хартия, попиваща излишната им мазнина.
Сервираме бабините пържени кюфтенца топли, гарнирани със сезонна салата, пълнени гъби, картофи и люти чушлета.
Съвет: Днешния хляб не става за накисване. Колкото и да се е изсушил, при потапяне в течност става на лепкава каша. Ако не разполагате с домашен изсушен хляб, използвайте галета или най-добре сухари от магазина. Вкусът е по-добър.