Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Бабините пържени кюфтенца

Бабините пържени кюфтенца

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Бабините пържени кюфтенца
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Когато баба приготвяше такива пържени кюфтенца, никога не се е налагало да ни кани - ние ги омитахме за нула време"

Необходими Продукти

  • За 1 кг кайма
  • телешко месо - 400 г
  • свинска плешка - 300 г
  • свински флейки - 200 г
  • сланина - 100 г
  • лук - 1 глава, червен
  • пресен лук - 5 - 6 стръка, зелената част
  • магданоз - 4 - 5 стръка
  • хляб - 2 филии сухари
  • прясно мляко - 1 к.ч.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • яйца - 2 белтъка
  • чубрица - 2 с.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • пушен лют пипер - 1 к.л., на люспи
  • газирана вода - 1 к.ч.
  • мас - 5 с.л.
  • растителна мазнина - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се почиства от ципи и сухожилия и се смила 2 пъти. Поставяме го в стъклена или емайлирана купа и го премесваме.

В кухнята баба винаги имаше марлена торбичка със сухари хляб за попара, трахана или баница. Накисваме средата на две дебели филии сух хляб в прясно мляко.

Правим кладенче в каймата и там поставяме добре отцедения хляб, който намачкваме на трохи.

Червения сладък лук настъргваме на ситно на рендето. Прибавяме и ароматите, без които кюфтето не може - дъхавата чубрица, черен и лютив пушен червен пипер, сол на вкус.

Последно баба добавяше лъжица домашно кисело мляко, като обираше и част от каймака. Към него добавяше щипка сода и казваше, че както тя шупти в млекото, така кюфтетата ще станат по-пухкави и вкусни.

Тайната на сочното кюфте е добре омесената кайма. Баба я месеше в продължение на повече от половин час, като топеше ръцете си в студена газирана вода.

Покриваме купата с фолио и я поставяме в хладилник за едно денонощие.

На следващия ден прибавяме добре разбитите жълтъци, нарязаните на ситно пресен лук и магданоз.

Отново замесваме каймата с останалите съставки в продължение на 30 минути, като топим непрекъснато ръцете си в газирана вода.

От сместа оформяме еднакви по големина топчета от каймата.

Покриваме ги със стреч фолио и ги поставяме за около 2 часа в хладилника.

За изпържването им моята баба не използваше брашно, защото така мазнината прегаря и почернява.

Кюфтетата в края на пърженето имат изгоряла и черна коричка и външния им вид не е добър.

Тиганът ѝ бе чугунен и те не залепваха по него. Оставаха си с добре изпържени страни и розова, сочна и добре ухаеща пикантна сърцевина.

Аз използвам тефлонов такъв и в него загрявам равните количества от мазнината.

Сплесквам леко топчетата кайма и поставям в загрялата мазнина.

За да проследяваме точно времето на изпържване, подреждаме кюфтетата по часовниковата стрелка.

Пържим до готовност и изваждаме с щипка върху руло кухненска хартия, попиваща излишната им мазнина.

Сервираме бабините пържени кюфтенца топли, гарнирани със сезонна салата, пълнени гъби, картофи и люти чушлета.

Съвет: Днешния хляб не става за накисване. Колкото и да се е изсушил, при потапяне в течност става на лепкава каша. Ако не разполагате с домашен изсушен хляб, използвайте галета или най-добре сухари от магазина. Вкусът е по-добър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: