Начин на приготвяне
Изпечете предварително чушките и ги обелете.
Нарежете зеленчуците на дребни парчета.
Измийте червената леща и я отцедете.
Загрейте олиото на умерена температура в тенджера на котлона.
Запържете нарязаните зеленчуци за около 10 мин, като разбърквате.
Добавете лещата и добавете около 600 мл топла вода. Оставете ястието да ври около 30 мин. Ако водата изври и супата е много гъста, добавете още.
В отделен съд разтопете 50 г от маслото. Добавете доматеното пюре и запържете леко, като постоянно разбърквате.
Добавете червения пипер, джоджена, чубрицата и сол на вкус. Отново разбъркайте.
Добавете маслото с подправките в супата и хубаво разбъркайте. Пасирайте сварената супа.
Ако Мерджемекът е прекалено гъста, добавете малко гореща вода. В малък огнеупорен съд загрейте другата част от маслото.
Запържете в него лютия червен пипер, черен пипер и сол на вкус. Хубаво разбъркайте супата от леща.
Поръсете Мерджемека преди поднасяне върху супата и сервирайте.