Мерджемек кюфте (Mercimek Koftesi)

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
3595k1k2k1
Мерджемек кюфте (Mercimek Koftesi)
Снимка: Juliya
1 / 3
30/11/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Много ароматни и вкусни постни кюфтенца от булгур и леща, които може да поднесете с любим сос. Нямат нужда от печене или пържене. Изключително здравословни и апетитни!"

Необходими Продукти

  • червена леща - 1/2 ч.ч.
  • ситен булгур - 1/2 ч.ч.
  • вода - 1.5 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • пресен лук - 3 стръка
  • магданоз - 1 връзка
  • зехтин - 70 мл
  • доматено пюре - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • сумак - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • лимони - 1 бр.
  • зелена салата - за сервиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това са много вкусни постни кюфтета от турската кухня. Много здравословни и вкусни.

Измиваме и сваряваме червената леща, добавяме булгура, похлупваме, махваме от котлона и оставяне за около 30 минути.

Загряваме зехтина и запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме доматеното пюре и подправките и разбъркваме.

Нарязваме наситно магданоза и зеления лук и всичко смесваме до еднородна смес.

Оформяваме кюфтета от леща и булгур с помощта на ръце, като леко притискаме с пръсти, и ги оставяме да престоят няколко часа, за да се смесят вкусовете. Кюфтетата са готови и нямат нужда от печене. Така се сервират.

Сервираме Мерджемек кюфтета (Mercimek Koftesi) със зелени листа и резени лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: