Кекс Жираф

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Иноватор
491
6k
1k
1k
3
06/08/2019
"Шарен, нестандартен и гарантирано много, много вкусен - такъв е нашият кекс Жираф "
Приготвяне25 мин.
Готвене30 мин.
Общо55 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо15 725
  • Преглеждания за месеца114
  • Преглеждания за седмицата7
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа счупете яйцата, сложете захарта и разбийте с миксер до пухкав крем.

От брашното отделете 30 г, а останалото смесете с бакпулвер и една ванилия.

Внимателно, като бъркате с дървена лъжица, за да не спадне сместа, прибавете на порции брашното към течната смес.

Излейте олиото, добавете киселото мляко. Хомогенизирайте добре.

Разделете сместа на две еднакви части. Към едната излейте ментовия сироп и сложете отделеното брашно. Разбъркайте добре до получаване на плътен зелен цвят.

Намажете кръгла форма за кекс с краве масло. Посипете с брашно, излишното изтръскайте. На дъното изсипете няколко с.л. от жълтата смес. Поръсете плътно с какао. Покрийте какаото със зелената смес и отново поръсете какао.

Следва жълтата, отново какао и завършете със зелената смес. Върху нея не слагайте какао.

Изпечете кекса на 170°C в предварително загрята фурна с вентилатор за около 30 мин.

Проверете за готовност с дървено шишче. Щом излезе сухо от печивото, кексът Жираф е готов.

Извадете от фурната, изчакайте 5 мин и освободете сладкиша.

Поръсете с пудра захар. Охладете на решетка и след това може да нарежете кекс Жираф!

Забележка: Внимавайте много да не препечете кейка, защото ще стане сух! Обикновено сладкишите, правени с олио и кисело мляко, се запазват за дълго време с влажна текстура!

Практичен метален нож за тесто 20 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен метален нож за тесто 20 см
7.55 лв.
Виж ››

Приготвянето на тестени сладкиши и солени изделия вече е по-лесно, бързо и точно, благодарение на металния нож за тесто. Усъвършенствайте уменията си в боравенето с тесто и станете истински самоук талант с вашия нов метален нож за тесто!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Н.Акифова
Н.Акифова
02.01.2020 16:18
Много ми допадна идеята,ще пробвам и аз, врярвам че децата ми ще го харесват много.
0
0
Ivana Krasteva-Pieroni
Ivana Krasteva-Pieroni
02.01.2020 22:18
Благодаря, надявам се да Ви хареса! :)
1
0
Ivana Krasteva-Pieroni
Ivana Krasteva-Pieroni
13.08.2019 22:17
Благодаря, Роси!
И аз съм любител на комбинацията мента-шоколад, имам една рецепта за такъв сладкиш, по-късно ще я напиша! :)
0
0
Росица Петрова
Ще се радвам да пробвам и нея. Очаквам я.
0
0
Росица Петрова
Много сполучлива рецепта. Позволих си само да заменя пудрата захар с течен шоколад, защото много харесвам комбинацията мента и шоколад.
0
0