Начин на приготвяне
Месото почистваме от сухожилия и ципи. Подсушаваме го и го нарязваме на кубчета.
Изсушените манатарки накисваме в 200 мл хладка вода.
Обелваме и нарязваме лука на полумесеци, нека е повече. Харесва ми богатата текстура на ястието, а и сосът става по-плътен.
Праза режем по диагонал на шайби, а скилидките чесън само смачкваме и добавяме в яхнията.
Гъбите почиствам с четка и нарязвам заедно с пънчетата. Манатарките отцеждаме, като не изхвърляме водата им.
Сипваме маста в подходящ съд, в който запържваме лука, праза и чесъна. Щом лукът омекне, добавяме кубчета свинско месо.
Разбъркваме често, като задушаваме на слаб огън под капак. Щом месото промени цвета си, прибавям клончето чубрица, черен пипер и печурките, нарязани на шайби. В това ястие не добавям дафин, защото интензивният му вкус доминира над дъхавата чубрица.
След като се задушат, деглазирам с виното. Щом се редуцира, прибавям доматеното пюре.
Ястието къкри на слаб котлон още 5 минути, като накрая поръсвам с щипка захар, която ще балансира киселинността им. Овкусяваме със сол и черен пипер.
Отделно запичаме брашното и го прибавяме заедно с водата от манатарките.
Задушаваме ястието на тих огън.
Ориза накисваме в хладка вода за около час. Отмиваме, прецеждаме и поставяме в тенджера с гъбен бульон 1:3.
Овкусяваме със сол, черен пипер, чубрица, кората от ½ лимон и резени от цитруса за свежест. Оставяме го на слаба температура, докато усвои течността. Минути, преди да го отстраним от котлона, прибавяме маслото и покриваме съда с памучна кърпа. Върху нея поставяме капака на тенджерата.
Готови сме да сглобим чинията. Поставям ринг, в който поставям черпак от свинския кебап и отцедени лъжица-две от яхнията. В страни подреждам резените печурки. Оставяме ринга и около него подреждаме кръг от ароматния ориз. Накрая завършваме с чудесния сос.
Отстраняваме ринга и аранжираме свинския кебап със сос и ориз с пресен магданоз.