Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Кебап»Свински кебап със сос и ориз

Свински кебап със сос и ориз

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Свински кебап със сос и ориз
Снимка: Sevdalina Irikova
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"На трапезата на всяко семейство ще се намери място за тази неувяхваща класика, нали"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 1 кг
  • гъби - 200 г печурки
  • сушени манатарки - 15 г
  • лук - 4 глави, по - големи
  • праз - 1 стрък, от бялата част
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • бяло вино - 5 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • чубрица - клонче, изсушена
  • мас - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • сол
  • пресен магданоз за аранжиране
  • За ориза
  • ориз - 1 к.ч.
  • гъбен бульон - 3 к.ч
  • лимони - 1 бр.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • масло - 1 с.л.
  • черен пипер и сол на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото почистваме от сухожилия и ципи. Подсушаваме го и го нарязваме на кубчета.

Изсушените манатарки накисваме в 200 мл хладка вода.

Обелваме и нарязваме лука на полумесеци, нека е повече. Харесва ми богатата текстура на ястието, а и сосът става по-плътен.

Праза режем по диагонал на шайби, а скилидките чесън само смачкваме и добавяме в яхнията.

Гъбите почиствам с четка и нарязвам заедно с пънчетата. Манатарките отцеждаме, като не изхвърляме водата им.

Сипваме маста в подходящ съд, в който запържваме лука, праза и чесъна. Щом лукът омекне, добавяме кубчета свинско месо.

Разбъркваме често, като задушаваме на слаб огън под капак. Щом месото промени цвета си, прибавям клончето чубрица, черен пипер и печурките, нарязани на шайби. В това ястие не добавям дафин, защото интензивният му вкус доминира над дъхавата чубрица.

След като се задушат, деглазирам с виното. Щом се редуцира, прибавям доматеното пюре.

Ястието къкри на слаб котлон още 5 минути, като накрая поръсвам с щипка захар, която ще балансира киселинността им. Овкусяваме със сол и черен пипер.

Отделно запичаме брашното и го прибавяме заедно с водата от манатарките.

Задушаваме ястието на тих огън.

Ориза накисваме в хладка вода за около час. Отмиваме, прецеждаме и поставяме в тенджера с гъбен бульон 1:3.

Овкусяваме със сол, черен пипер, чубрица, кората от ½ лимон и резени от цитруса за свежест. Оставяме го на слаба температура, докато усвои течността. Минути, преди да го отстраним от котлона, прибавяме маслото и покриваме съда с памучна кърпа. Върху нея поставяме капака на тенджерата.

Готови сме да сглобим чинията. Поставям ринг, в който поставям черпак от свинския кебап и отцедени лъжица-две от яхнията. В страни подреждам резените печурки. Оставяме ринга и около него подреждаме кръг от ароматния ориз. Накрая завършваме с чудесния сос.

Отстраняваме ринга и аранжираме свинския кебап със сос и ориз с пресен магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
40
30
20
11
Дай твоята оценка: