Начин на приготвяне
Измийте патладжаните, отстранете дръжките и разрежете по дължина през средата, за да се получат нещо като 6 бр. лодки. С остър нож внимателно (за да не пробиете кората) направете диагонални разрези през сърцевината на патладжана.
Разтворете разрезите леко с пръсти и поръсете обилно със сол. Оставете в гевгир надолу със сърцевината поне за 20 минути (за да се отдели горчивината).
След като това време изтече, измийте под течаща студена вода, отцедете за кратко в гевгир и с леко притискане изцедете останалата вода. Подсушете с кухненска хартия.
Така обработените патладжани поставете с малко зехтин или олио в тиган и запържете за кратко със сърцевината към тигана. Ако желаете може да ги запечете във фурна за около 20 минути, но обърнати със сърцевината към горния реотан и с включена фурна само на грил. Но на фурна времето за приготвяне се удължава.
Оставете патладжаните да се поохладят и с помощта на лъжица изгребете сърцевината и я запазете за след това.
Свинското месо нарежете на малки парчета, посолете със сол, черен пипер и кимион и поставете в купа. Добавете в купата кромидия лук, нарязан на ситно, олио или зехтин и разбъркайте отново. Оставете месото да се маринова поне за 30 минути, а най-добре е за една нощ.
След като месото се е мариновало, сложете в тиган да се запържи заедно с лука, като добавите малко олио или зехтин, а още по-добре е да използвате мазнината от изпържените патладжани. Оставете 2-3 минути да се запържи, преди да разбъркате.
Поетапно добавете първо скилидките чесън, нарязани на едро, наситнената червена чушка, издълбаната сърцевина от патладжана и най-накрая - обеления и накълцан на ситно домат. Намалете котлона и при леко разбъркване гответе още 5 минути.
Прехвърлете издълбаните патладжани в предварително леко намазана с олио или зехтин тавичка, с помощта на лъжица ги напълнете с плънката от тигана и печете на средна решетка в предварително загрята фурна с включен вентилатор около 35-40 минути на 180 градуса.
Когато са готови, поръсете печените патладжани обилно с накълцания магданоз и сервирайте веднага горещи или по-късно охладени. И в двата варианта са изключително вкусни.
Ако сервирате кебапа като предястие - една лодка е напълно достатъчна като порция, но ако сервирате като основно ястие - сервирайте по две в чиния (иначе гостите Ви сами ще си поискат допълнително).
Свинският кебап в патладжан е много вкусен.
Коментари
Наистина е много вкусно, вкъщи ни е една от любимите рецепти! Приготовлението с мариноването на месото отнема малко време (аз го оставям да се маринова за цяла нощ, но може и 30 мин.), но пък резултата си заслужава!
Поздрави,
Заря :)