Хляб с яйца и сусамов тахан

08/08/2019
"Един нетипичен, но много вкусен и насищащ хляб, който ви препоръчваме да опитате "
Приготвяне15 мин.
Готвене35 мин.
Общо50 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо369
  • Преглеждания за месеца210
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г + за доизмесване
  • вода - 250 мл
  • сусамово олио - 60 г или зехтин
  • сусамов тахан - 40 г
  • сол - 10 г
  • мая - 25 г
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Сусамовият тахан се слага при водата, леко се загряват до телесна температура и в тях се натрошава маята. Разбърква се и се оставя се да се активира.

2. Брашното се пресява в купа и се прави кладенче в средата. В него се сипва шупналата мая, мазнината и леко разбитото яйце.

3. Замесва се меко, но нелепнещо тесто, като в процеса на месене се вкарва и солта, както и още брашно, за да не лепне по пръстите ви и плота. Старайте се да постигнете гласкост и еластичност на тестото чрез по-продължително месене, а не добавяне на прекалено много брашно, за да не става твърдо.

4. Оформете на хляб с форма по ваш избор - кръгъл, продълговат, по-висок или по-плосък.

Сложете в тавичка, покрита с хартия за печене, и оставете да втаса около 1 час в топло помещение.

5. Поръсете хляба с малко брашно и едра люспеста сол и изпечете в загрята на 180 градуса фурна до златиста коричка- около 35 минути.

6. Охладете върху решетка, нарежете на филийки и поднесете.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар