Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с патладжани и кайма

Мусака с патладжани и кайма

Мусака с патладжани и кайма
Снимка: Илиана Балканска
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"Съвършената мусака за онези, които знаят какво искат от живота"

Необходими Продукти

  • патладжани - 3 броя, среден размер
  • кайма - 250 г
  • лук - 150 г, нарязан на ситно
  • моркови - 50 г, нарязани на кубчета
  • зелен пипер - 50 г, нарязан на кубчета
  • чесън - 2 скилидки, накълцани
  • кимион - 1/3 ч.л.
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • доматен сос - 150 мл
  • олио - 40 мл
  • сол
  • черен пипер
  • олио - за намазване на патладжаните
  • кашкавал - 50 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме патладжаните на филийки с дебелина около 1 см. и ги посоляваме. Оставяме ги да се отцедят от горчивия сок. Измиваме ги и ги подсушаваме. Намазваме ги с олио и ги изпичаме на грил тиган до готовност.

За плънката: в мазнината запържваме лука, чесъна, морковите и пипера за 5-6 минути. Прибавяме каймата и бъркаме непрекъснато, докато стане на трохи. Сипваме доматения сос и подправките и варим 8-10 минути.

Застиламе тавичка с хартия за печене. Подреждаме ред патладжани и разпределяме половината плънка.

Следва втори ред патладжани и останалата плънка. Завършваме с ред патладжани и поръсваме с настъргания кашкавал. Печем мусаката за 25-30 минути, докато получим апетитен златист загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: