Начин на приготвяне
Нарязваме патладжаните на филийки с дебелина около 1 см. и ги посоляваме. Оставяме ги да се отцедят от горчивия сок. Измиваме ги и ги подсушаваме. Намазваме ги с олио и ги изпичаме на грил тиган до готовност.
За плънката: в мазнината запържваме лука, чесъна, морковите и пипера за 5-6 минути. Прибавяме каймата и бъркаме непрекъснато, докато стане на трохи. Сипваме доматения сос и подправките и варим 8-10 минути.
Застиламе тавичка с хартия за печене. Подреждаме ред патладжани и разпределяме половината плънка.
Следва втори ред патладжани и останалата плънка. Завършваме с ред патладжани и поръсваме с настъргания кашкавал. Печем мусаката за 25-30 минути, докато получим апетитен златист загар.