Начин на приготвяне
Ароматните плодове режем на две части и отстраняваме костилката им.
Поставяме ги в стъклена или емайлирана тавичка с изрязаната част нагоре.
В тенджера кипваме водата. В нея пускаме листата индрише и карамфила.
Оставяме водата леко да се охлади и с 1/2 от нея заливаме прасковите.
Внимателно отделяме плодовата им ципа и пак ги подреждаме.
Смесваме рома с меда. Прибавяме листенцата индрише и гвоздейчетата карамфил, за да обогатят с аромати маринатата.
Поставяме прасковите в хладилник за 5-6 часа, а най-добре за едно денонощие.
В блендер изсипваме прасковите, маринатата, като отстраняваме от нея само карамфила.
Прибавяме леда, листенцата индрише и останалата вода.
Блендираме до хомогенност. Поднасяме в подходящи чаши охладен и се наслаждаваме на очарователния вкус.
Същия нектар можете да приготвите от кайсии, сини сливи и сварена тиква.