Gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Ретро нектар от мариновани праскови

Ретро нектар от мариновани праскови

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Ретро нектар от мариновани праскови
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
15 мин.
Порции
6
"Някои му казват ретро, но ние предпочитаме да му казваме истинска класика - изключителен освежаващ нектар"

Необходими Продукти

  • праскови - 7 бр. добре узрели
  • ром - 1 к.ч.
  • мед - 7 с.л. акациев /по рецепта/ или пчелен
  • вода - 1 литър минерална
  • индрише - 3 листенца
  • карамфил - 3 гвоздейчета
  • лед - 4 - 5 кубчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ароматните плодове режем на две части и отстраняваме костилката им.

Поставяме ги в стъклена или емайлирана тавичка с изрязаната част нагоре.

В тенджера кипваме водата. В нея пускаме листата индрише и карамфила.

Оставяме водата леко да се охлади и с 1/2 от нея заливаме прасковите.

Внимателно отделяме плодовата им ципа и пак ги подреждаме.

Смесваме рома с меда. Прибавяме листенцата индрише и гвоздейчетата карамфил, за да обогатят с аромати маринатата.

Поставяме прасковите в хладилник за 5-6 часа, а най-добре за едно денонощие.

В блендер изсипваме прасковите, маринатата, като отстраняваме от нея само карамфила.

Прибавяме леда, листенцата индрише и останалата вода.

Блендираме до хомогенност. Поднасяме в подходящи чаши охладен и се наслаждаваме на очарователния вкус.

Същия нектар можете да приготвите от кайсии, сини сливи и сварена тиква.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: