Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Панакота»Панакота с боровинки и бял шоколад

Панакота с боровинки и бял шоколад

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Панакота с боровинки и бял шоколад
Снимка: Росица Петрова
2 / 5
10/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
5
"За всички, на които са им омръзнали тестените десерти - нежна панакота с боровинки"

Необходими Продукти

  • сладкарска сметана - 500 мл
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 3 - 4 с.л.
  • бял шоколад - 100 г
  • желатин - 10 г
  • боровинки - 200 г (пресни)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете желатина в 50 мл студена вода. Оставете го за 10 минути да набъбне.

В касерола сложете 200 мл от течната сметана и захарта. Количеството на захарта може да варира според предпочитанията ви. Ако ползвате подсладена сметана може дори да я пропуснете. Ако обичате по-сладки десерти, увеличете количеството.

Малко преди да заври, махнете от котлона и начупете вътре белия шоколад. Оставете за 1-2 минути и след това разбъркайте, до пълното разтваряне на шоколада.

В съд на водна баня сложете желатина да се втечни. Прибавете го към сметаната с шоколада на тънка струя, бъркайки. Добавете останалите 300 мл сметана и прясното мляко. Разбъркайте добре и разделете сместа в две купи поравно.

В едната сложете боровинките и пасирайте до гладка смес. Заделете малко боровинки за декорация.

Пригответе си 5-6 купички (чашки) и във всяка сложете по 100 мл от сместа с боровинките.

Приберете ги в хладилник за около 1 час. Това време ще е достатъчно, за да втвърди.

След като сместа се стегнала, извадете от хладилника и сипете по още 100 мл от бялата смес. Отново сложете в хладилник за още 1 час.

След като и бялата смес е леко желирала наредете по малко от заделените боровинки.

Покрийте чашките с панакота с фолио за свежо съхранение и поставете в хладилник за още няколко часа.

Много свеж летен десерт, подходящ за цялото семейство.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: