Начин на приготвяне
Накиснете желатина в 50 мл студена вода. Оставете го за 10 минути да набъбне.
В касерола сложете 200 мл от течната сметана и захарта. Количеството на захарта може да варира според предпочитанията ви. Ако ползвате подсладена сметана може дори да я пропуснете. Ако обичате по-сладки десерти, увеличете количеството.
Малко преди да заври, махнете от котлона и начупете вътре белия шоколад. Оставете за 1-2 минути и след това разбъркайте, до пълното разтваряне на шоколада.
В съд на водна баня сложете желатина да се втечни. Прибавете го към сметаната с шоколада на тънка струя, бъркайки. Добавете останалите 300 мл сметана и прясното мляко. Разбъркайте добре и разделете сместа в две купи поравно.
В едната сложете боровинките и пасирайте до гладка смес. Заделете малко боровинки за декорация.
Пригответе си 5-6 купички (чашки) и във всяка сложете по 100 мл от сместа с боровинките.
Приберете ги в хладилник за около 1 час. Това време ще е достатъчно, за да втвърди.
След като сместа се стегнала, извадете от хладилника и сипете по още 100 мл от бялата смес. Отново сложете в хладилник за още 1 час.
След като и бялата смес е леко желирала наредете по малко от заделените боровинки.
Покрийте чашките с панакота с фолио за свежо съхранение и поставете в хладилник за още няколко часа.
Много свеж летен десерт, подходящ за цялото семейство.
Да ви е сладко!