Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Тиквеник като баклава

Тиквеник като баклава

Галя НиколоваГаля Николова
Готвач
1992k5693
Тиквеник като баклава
Снимка: Галя Николова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Сочен и сладък като баклава, но всъщност тиквеник - е няма как да не ви хареса"

Необходими Продукти

  • тиква - 1 кг настъргана
  • грис - 1 ч.ч.
  • кори за баница - 400 г
  • орехи - 150 г нарязани на дребно
  • Кексова смес
  • кисело мляко - 150мл
  • захар - 200 г
  • олио - 150 мл
  • бакпулвер - 1 бр.
  • яйца - 2 бр.
  • ванилия - 2 бр.
  • масло - разтопено
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настъргвам тиквата на едро ренде и я омесвам с гриса.

Правя кексовата смес както следва - киселото мляко, захар, олио, бакпулвер, яйцата и ванилията. Разбивам всичко.

Вземам една кора и я покапвам с няколко капки разтопено краве масло. Върху нея слагам втора кора, нея я намазвам с 3-4 с.л. от кексовата смес.

Посипвам обилно насъргана тиква с грис и поръсвам с орехи.

Навивам на руло и редя рулата в тавата на фурната, застлана с хартия и намазана с олио.

Правя готови 7 рула и ги намазвам с останалата кексова смес. Нарязвам на парчета.

Пека във фурна на 160 градуса.Готовият вече изпечен и изстинал тиквеник поръсвам с пудра захар. Тиквеникът става вкусен и сладък като баклава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: