Пълнени патладжани

ЦветомирЦветомир
Новак
238
Пълнени патладжани
Снимка: Gergana Rankova
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Каква диета, когато пред вас стои чиния с тези вкусни пълнени патладжани?"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр. /средно големи/
  • лук - 1 голяма глава кромид
  • чесън - няколко скилидки
  • чушки - 1 бр. /може и без нея/
  • кайма - 250 г
  • ориз - 1 шепа
  • доматено пюре - 1с.л.
  • куркума - 1/2 ч.л.
  • сол - на вкус
  • чубрица
  • магданоз
  • черен пипер
  • кашкавал - 150 г /за настъргване/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измитите и разрязани на две половини патладжани се издълбават, като се оставя бордюр около 1.5см. Нарязва се на ситно кромидът, издълбаната част от патладжаните, чесънът се смачква с ножа върху дъската, след което се нарязва също на ситно, чушката и тя.

В сгорещена мазнина се запържват зеленчуците поетапно, добавя се каймата, размита с малко студена водичка за да се раздроби месото. Като се поизпържи и тя, се добавя измитият и почистен ориз, доматеното пюре, подправките и се долива топла водичка, за да набъбне леко оризът.

След като водата изври и плънката е готова, се пълнят издълбаните патладжани, които предварително сме поставили в тавичка, налива се около една водна чаша вода и малко мазнина /по желание/ в тавичката и се запича в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 мин. - до готовност.

Преди да се извадят, пълнените патладжани се покриват с настъргания кашкавал и се връщат обратно във фурната леко да се запекат за около 5 мин. - или колкото е нужно, за да стане златист кашкавалът. Ако не искате да има коричка, се изчаква само да се разлее и се изваждат от фурната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
523
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

коко
коко
Много е далече от имамбаялдъто.....Но като рецепта за пълнени патладжани е добра !!!
25.11.2013 13:42
5
1
Таня
Таня
Аз патладжаните(издълбани) предварително ги запичам във фурната с малко вода и мазнина, за да не останат сурови.
27.08.2013 22:53
7
3
katq
katq
това е по подобие на имамбаялдъ
27.08.2013 20:02
3
тео
тео
ЩЕ БЪДЕ ПЕРФЕКТНО, АКО ПАТЛАДЖАНИТЕ КАТО СЕ ИЗДЪЛБАЯТ СЕ ЗАПЪРЖАТ ЗА ДА НЕ ОСТАНАТ СУРОВИ. пРАВИЛА СЪМ ГО И Е ПЕРФЕКТНО
20.08.2013 14:46
2
2
 Гери
Гери
А патладжанът щом се запълни суров може ли добре да се изпече,не остава ли доста твърд тъй като плънката се слаг полъготова!?
17.08.2013 21:32
бай илия
бай илия
с малки изключения си е имам баялдъ поздрави.
30.07.2013 03:34
1
2
Мария
Мария
Поздравления!
Рецептата е много хубава!
Искам само да добавя, за хората които не са приготвяли син патладжан, че за да не горчи се издълбава и след това се осоляват, както лодчиците :) така и издълбаната част, която също ще използваме, трябва да престоят осолени поне 30 мин. за да пуснат горчивият си сок, измиват се хубаво с вода и се приготвя по показания по горе начин!
16.06.2013 23:45
5
angelina
angelina
добре е но с тикжички е още по хубаво заштото не на гарча самиа патладжан си горчи особено тъмния
13.06.2013 14:27
2