Начин на приготвяне
Измиваме и почистваме плодовете от дръжките. Режем ги на две части и ги посипваме със захарта. Доливаме 1 в.ч. вода.
Поставяме ги в стъклен или емайлиран съд в хладилник за 24 часа.
На следващия ден добавяме резенчета от ябълките и варим плодовата маса на умерена температура до разваряването на плодовете.
Отстраняваме съда от котлона и го оставяме да се охлади.
На следващия ден прибавяме ароматите и варим отново, докато течността се посгъсти.
Прибавяме лимонената киселина и варим още 5-6 минути.
Наливаме сиропа горещ в чисти и сухи бутилки или бурканчета.
Затваряме с капачки и обръщаме, за да се запечатат.
Покриваме сиропа от сини сливи и джанки с кърпа, за да изстиват по-бавно.
Съхраняваме на тъмно и хладно място.
Коментари