Начин на приготвяне
Тези палачинки тортитас са типични за зоната на Андалусия и най-вече Кадис. Приготвят се със мини скаридки, които наричат Камарони.
Подобни са на нашите малки черноморски скариди, затова с тях можем да си направим тези чудни солени палачинки, които всъщност се консумират като мезе/тапас.
В краен случай може да се направят и с по-големи скариди, но тогава те трябва да се обелят и накълцат. В случая малките се слагат цели, с обвивките, тъй като са крехки и нежни.
Направата на тортитас де камарон е много проста и лесна.
Пресният лук и магданозът се кълцат на много ситно.
Двата вида брашно се смесват заедно със солта, слага се лукът и магданозът. Налива се студена вода и всичко се разбърква много добре. Добавят се и мини скаридите.
Перфектната гъстота на сместа трябва да е такава, че когато загребете и пуснете в нагорещено олио, да се разстила, а не да стои на купчинка. Ако се случи това (зависи от брашното, което използвате), налейте още вода, за да разредите. Ако пък прецените, че сместа е твърде рядка, добавете още брашно.
Пържете мини палачинките до златисто и изваждайте върху кухненска абсорбираща хартия, тъй като поемат доста мазнина.
Поднесете топли с хубаво бяло вино или биричка.
Като препоръка мога да ви дам, ако искате по-хрупкави тортитас, да оставите сместа за 30 минути в хладилник, преди да преминете към пърженето.
Може да изпечете и в по-малко мазнина, например зехтин, като използвате хубав тиган с незалепващо дъно. Така биха поели по-малко мазнина.
Добър апетит!